Identifieringar

ÄDELSTENSIDENTIFIERING

Identifiering av ädelstenar

Vi utför identifiering och analyser på alla typer av ädelstenar och mineral. Slipade stenar såväl som råsten. Labbet är utrustat med instrument för snabb och pålitlig analys och typklassificering av diamanter. Idag en nödvändighet för att upptäcka och göra behövliga tester för identifiering av de syntetiska diamanter som idag flödar in på marknaden. Vi detekterar och klassificerar även behandlingar i Korund (Safir & Rubin), Jade, Korall och andra stenar. Inte bara syntetiska diamanter behöver identifieras, marknaden är även full av andra syntetiska stenar som vi korrekt kan identifiera. Nämnas kan syntetisk Kvarts (Ametist, Citrin och Ametrin), syntetisk Beryll (Akvamarin, Smaragd, Morganit och Bixbit), syntetisk Spinell (flux) och syntetisk Alexandrit som alla kan skiljas ut från sina naturliga motsvarigheter. Baltisk Bärnsten kan skiljas från sina imitationer och sina "kusiner" Copal och Bärnsten från Dominikanska republiken.

FTIR ANALYS


Görs med det verktyg som idag anses obligatoriskt i ett professionellt och modernt ädelstenslaboratorium. Det kan användas för typklassificering av diamanter, detektering av behandlingar i många stenar samt  för att skilja många syntntetiska ädelstenar från sina naturliga och betydligt mer värdefulla motsvarigheter. Det används tillsammans med okulär kontroll för att bedöma mängd och typ av behandling i smaragder.

RAMAN & FOTOLUMINESCENS


Snabb och nödvändigt typ av analys som behöver utföras i ett modernt ädelstenslaboratorium. Används bland annat för identifiering av ädelsten, detektering av vissa behandlingar i Pärlor, Korall och Jade. Kan också användas för att skilja värmebehandlad eller syntetisk Spinell från naturlig obehandlad dito.

TRADITIONELL


Självklart är labbet även utrustat med alla nödvändiga och traditionella standardverktyg. Från refraktometer, digitalvåg, mikroskop, dikroskop, spektroskop och proportionskop till UV-VIS-NIR spektrometer.